Een veilige vluchtroute wordt bij calamiteiten gewaarborgd met noodverlichting. Daarom is noodverlichting bijna in ieder gebouw verplicht. Net als het onderhoud van noodverlichting, zodat de veiligheid van bezoekers en werknemers binnen het pand kan worden gegarandeerd.
In Nederland hangen meer dan 17 miljoen noodverlichtingsarmaturen. Doordat het in de Bouwwetgeving is vastgelegd worden ze wel geplaatst maar niet onderhouden. Vaak in openbare gelegenheden, brandt meer dan 60 procent van de lampen niet.
Naast onwetendheid zijn kosten een belangrijke oorzaak voor het uitstellen of helemaal niet uitvoeren van een controle en onderhoud. De Arbowetgeving geeft duidelijk aan dat het onderhoud van noodverlichting moet gebeuren. De werkgever of gebouwbeheerder is verantwoordelijk voor calamiteiten bij niet werkende noodverlichting. Rookmelders worden vaak wel opgehangen maar als er bijvoorbeeld brand uitbreekt is de snelste manier om te vluchten niet bekend.
Bij stroomuitval dient de noodverlichting het nog minimaal één uur vol te houden. Dit is de termijn die wordt geëist door de Wetgeving en iedereen in staat moet stellen om veilig het gebouw te kunnen verlaten.
Noodverlichting aansluiten
Om de kwaliteit van de veiligheid binnen uw gebouw of organisatie te verbeteren, is het belangrijk dat het aansluiten van noodverlichting plaatsvindt op basis van een vakkundig plan. Diverse bouweisen, wettelijke voorschriften en technische mogelijkheden.
Daarom brengen wij nauwkeurig de noodverlichtingsinstallatie in kaart en maken een tekening van de locaties waar de (led-) noodverlichting moet komen. Als alles inzichtelijk is, wordt een noodverlichtingsplan opgesteld.
Grootveld Elektrotechniek maakt graag de afspraak om, om het jaar, terug te komen voor controle en onderhoud aan de noodverlichting.
Onderhoud
Het onderhoud van noodverlichting bestaat uit meerdere stappen:
- De visuele controle
- Het onderhoud
- Functietest
- Afronding
Noodverlichting onderhoud
Noodverlichting onderhoud is een zeer belangrijke pijler binnen het functioneren van de installatie. Iedereen moet te allen tijde uit het gebouw kunnen vluchten. Een noodverlichtinstallatie die naar behoren werkt is essentieel. In een dergelijk onderhoud doen de elektriciens controle op vervuiling, beschadigingen en veroudering om niet goed functioneren van de installatie uit de weg te gaan. U bent zelfs verplicht om uw noodverlichting (installatie) jaarlijks te laten inspecteren en dit vast te leggen in een logboek. Dat allemaal volgens het ARBO – en Bouwbesluit.
Wilt u weten wat bij u mogelijk is, en wat het beste bij uw situatie past? Neemt u dan contact met ons op.